П. Г. Удхаус
П. Г. Удхаус

Пелъм Гренвил Удхаус (1881 -1975) е роден в Гилфорд, Съри, в семейството на британски съдия в Хон Конг. Близките му са го наричали кратко “Плъм”. Това име използват по-късно и съпругата, и приятелите му. До четиригодишната си възраст живее в Хон Конг с родителите си. После е изпратен обратно в Англия и прекарва голяма част от детството си, отглеждан от различни лели. Средното си образование получава в колежа “Дълуич” в Лондон, който писателят си спомня с обич.
Баща му не одобрява неговите занимания с писане, затова след завършването си през 1900 г. Удхаус работи две години в лондонския клон на Хонконгска и шанхайска банка. Започва своята литературна кариера като пише хумористични разкази за “Пънч” и “Глоуб”, където води рубриката “Впрочем”. Много от неговите разкази първо се появяват на страниците на “Сатърди ивнинг поуст”. След 1909 г. Удхаус живее и работи за дълги периоди от време в САЩ и Франция. През 1914 г. се жени за Етъл Нютън, вдовица, която среща 2 месеца преди това. Тя има дъщеря Лионора, която Удхаус осиновява.
Пише текстове за музикални комедии в Ню Йорк и Холивуд, но гледа с ирония на филмовата индустрия. Първите му разкази са училищни истории с обединяващ герой Псмит. След Първата световна война Удхаус става много популярен с романа “Пикадили Джим” (1918). През 1924 г. се появява първият сборник с разкази с главни герои Джийвс и Бърти Устър “Неподражаемият Джийвс”. Авторът ги представя за първи път в своя по-ранен сборник “Човекът с двата леви крака” (издаден на български език от ИК “Кронос”.). Първата по-обемна литературна форма с двамата най-известни и любими на публиката герои е романът “Thank you, Jevees”(на български език този роман е издаден от ИК “Кронос” под заглавието “Бъди българин, Джийвс”), веднага признат от публиката за едно от най-добрите му произведения. В предговора към романа Удхаус с присъщия си шеговит тон разказва за начина, по който пише. “Писането на моите истории винаги ми доставя огромно удоволствие. Но измислянето направо ми взема здравето. Не можеш да измисляш сюжети като моите, без да те обхваща съмнение от време на време, че нещо сериозно се е повредило в двете полукълба на мозъка ти. Имам навика да изписвам около 400 страници с бележки, преди да започна един роман и в този процес винаги идва един момент, когато си казвам: “О, какво количество благороден ум е погребан тук.” Странното е, че точно когато ми се струва, че съм уврял за лудницата, нещо винаги щраква и след това всичко е смях и веселие.”
Друга известна поредица разказва за замъка Бландингс и неговите обитатели с централна фигура ексцентричният лорд Емсуърд, обсебен от свинята-шампионка Императрицата на Бландингс. Не по-малко занимателни са историите на господин Мълинър и неговите многобройни племенници.
По време на Втората световна война писателят е заловен от германците в Ле Туше във Франция. Отведен е в Берлин и наивно се оставя да бъде убеден да запише пет интервюта, в които описва със забавен тон за своите преживявания като пленник. По-късно нацистите ги излъчват по радиото в Америка. Това веднага кара обществеността от двете страни на Атлантика да го обяви и заклейми като сътрудник на фашистите. Удхаус не смее да се завърне в родината си поради страха, че ще бъде съден. Арестуван е от французите след освобождаването на Париж и е пуснат на свобода след намесата на официалните британски власти през 1945 г.
След войната писателят се установява в САЩ. Купува имение от 10 декара в Лонг Айлънд и става американски гражданин през 1955 г. По това време политическите грешки на Удхаус вече са забравени и той получава докторска степен от университета в Оксфорд. Малко преди смъртта си е удостоен с рицарско звание.
“Едно от големите предимства да бъдеш биограф на човек като Джийвс е, че самата му личност не позволява на човек да продаде душата си на артист за злато. В последните години ме примамваха с изкусителни оферти, за да го поставя в услуга на театрални директори, филмови магнати, собственици на рекламни агенции и дори на един редактор на комикси. Но зачитайки се в условията на договорите, ми е необходимо само неговото дискретно покашляне и тихо прошепнатото “Не бих ви го препоръчал, сър” и моята по-добра половина веднага взема връх. Джийвс знае своето място и то е между кориците на книгата.” (из предговора към изданието “Светът на Джийвс” (1967)
Удхаус пише около 100 романа, 30 пиеси и 20 сценария. Първият му сборник с разкази е публикуван през 1902 г., а последният му роман “Лелите не са джентълмени” се появява през 1974 г. Удхаус е написал и две мемоарни книги. През 60-те години историите на Удхаус са екранизирани в сериите “Светът на Устър” и “Замъкът Бландингс”. През 90-те години се появяват нови серии с Хю Лори като Бърти Устър и Стивън Фрей като Джийвс.

Показване:
Подреждане по:
Джийвс и Устър
Всепризнатият талант на Джийвс да събира разлъчени сърца и да разплита гордиеви възли единствено със..
14.00лв 11.20лв
Джийвс и Устър II
Колекцията съдържа романите: “Бъди българин, Джийвс” и “Радост в утринта” и разказите “Джийвс и мазн..
14.00лв 11.20лв
Замакът Бландигс
Единственото, за което лорд Емсуърт копнее, е спокойствие и приятната, силно уханна компания на Импе..
15.00лв 12.00лв
Няколко на екс
Пъстра галерия от ярки образи изпълва разказите на смехотвореца Удхаус – лорд Емсуърт, малкият му си..
15.00лв 12.00лв
Джийвс запретва ръкави
Социалната революция принуждава Бърти Устър да вземе спешни мерки. Той се записва в училище, където ..
9.00лв 7.20лв
цитат
„Не трябва да чакаш вдъхновението, трябва да го преследваш.“

Джек Лондон